àcid | àcida

Accessory
Etimologia: del ll. ăcidus, -a, -um ‘àcid’ (v. agre2) 1a font: 1839, DLab.
Body
  1. adjectiu
    1. Que té un sabor picant, com el del vinagre.
    2. sabor àcid alimentació, indústries alimentàries Sabor de les substàncies àcides.
  2. adjectiu química
    1. Relatiu o pertanyent als àcids.
    2. Dit de les solucions o d’altres mescles on hi ha present un àcid lliure.
    3. Dit de les sals que contenen hidrogen substituïble per metalls.
    4. reacció àcida Propietat dels àcids i de llurs solucions de fer virar els indicadors cap al color corresponent a la forma àcida.
  3. masculí química Cadascuna de les substàncies caracteritzades químicament pel fet de provocar canvis de color en les substàncies anomenades indicadors i de reaccionar molt ràpidament amb les substàncies d’un altre grup anomenades bases.
  4. masculí toxicologia En l’argot de la droga, LSD.
  5. àcid gras bioquímica i química industrial Àcid carboxílic monopròtic present en els greixos naturals, en les ceres, en els fosfolípids i en els triglicèrids.
  6. índex d’àcid química analítica Nombre de mil·ligrams d’hidròxid potàssic necessaris per a neutralitzar l’acidesa lliure d’un gram d’oli, de greix o de resina.