Accessory
Etimologia: del ll. beccus, mot d’origen gal 1a font: s. XIV, Llull
Body
-
masculí
-
anatomia animal
- Òrgan format per les mandíbules dels ocells i revestit d’una beina còrnia dita ramfoteca.
- per extensió Rostre més o menys allargat o de natura còrnia d’altres animals, com el de les tortugues, el d’alguns insectes (per exemple curculiònids), el dels cefalòpodes, el d’algunes balenes, el de l’ornitorrinc, etc.
-
figuradament
- Boca d’una persona.
- bec eixut Poc parlador.
- bec moll Bocamoll.
- donar-se el bec vulgarment Besar-se.
- tenir bon bec Ésser un bon parlaire.
-
- Punta comparable a un bec en què terminen certs objectes. Un bec de tovalló. Aixoplugar-se sota el bec d’una roca. Els becs de la lluna.
- aeronàutica Petit perfil que, disposat en el caire d’atac d’una ala, forma una ranura i impedeix així el despreniment en el cas d’angles d’atac grans.
- música Embocadura de la flauta dolça.
- música Embocadura dels instruments de llengüeta senzilla, com el clarinet i el saxòfon, on es fixa la llengüeta.
- indústria tèxtil Cap d’algunes agulles de màquina de gènere de punt, en forma de ganxo obert, tancat per la premsa en el moment de fer desprendre la malla anteriorment formada.
- bec de lloro marina, marítim Punta de l’ungla d’una àncora.
- bec de ploma escriptura i paleografia Extrem de la ploma d’escriure que escampa la tinta damunt el paper.
- Extrem d’un llum d’oli, de petroli, etc., per on surt la punta de ble que hom encén. Una llumenera de quatre becs.
- Sinuositat sortint en la vora d’un vas, d’una càpsula, etc., per a poder abocar-ne còmodament el contingut. El bec d’un flascó.
-
botànica
- Punta més o menys llarga i gruixuda en què acaben certs fruits.
- bec de cigonya Planta herbàcia anual de la família de les geraniàcies (Erodium ciconium), de fulles molt dividides, de flors violàcies i de fruits en esquizocarp.
- bec de moixó Passacamins.
- bec de perdiu Cama de perdiu.
-
ornitologia
- bec d’alena Ocell de l’ordre dels caradriformes, de la família dels recurviròstrids (Recurvirostra avosetta), gairebé blanc del tot, amb bandes negres de contrast i el característic bec corbat cap amunt.
- bec de ferro Durbec.
- bec d’esclop Ocell camallarg de la família dels cicònids (Balaeniceps rex), de plomatge de tons grisos, amb el bec molt gros, ample i encorbat cap amunt, que recorda un esclop.
- bec de serra Gènere d’ocells anseriformes de la família dels anàtids (Mergus sp), cabussadors i piscívors, de la mida d’un ànec, però de bec més llarg i més fi.
- bec d’espàtula Ànec cullerot.
-
tecnologia
- Peça metàl·lica, generalment tubular, sola o formant part d’un aparell més complex, per l’extrem de la qual surt una flama emprada per a il·luminar o per a escalfar.
- bec de tallar (o de soldar) Bufador.