Gran Diccionari

Es mostren 5 resultats

esquí


<ptr type="DIEC_2nd_ed"/>
<title type="display">esquí</title>

Accessory
Etimologia: del fr. ski, i aquest, del noruec ski ‘post’, de l’escandinau ant. skîd, íd. 1a font: c. 1920
Body
  [plural esquís] masculí esports
 1. Cadascuna de les llenques de material dur terminades anteriorment en punta corbada que se subjecten a cada peu i que serveixen per a lliscar sobre una superfície coberta de neu.
  1. Esport practicat sobre la neu mitjançant esquís, que consisteix en curses de diferents tipus i en salts.
  2. esquí alpí Disciplina d’esquí que consisteix a fer descensos per pistes alpines de diferent desnivell i que comprèn les modalitats de descens, eslàlom supergegant, eslàlom i eslàlom paral·lel.
  3. esquí artístic i acrobàtic Disciplina d’esquí que comprèn les modalitats d’acroesquí, salts acrobàtics i bamps.
  4. esquí de fons Modalitat de competició d’esquí nòrdic que consisteix a recórrer generalment grans distàncies sobre un terreny desnivellat, amb pendents que poden ésser forts però no continuats, i que requereix una bona capacitat de resistència.
  5. esquí de muntanya (o de travessa) Modalitat d’esquí que hom practica fora de pista i que té com a objectiu fer l’ascensió i el descens d’un pic, una travessa o una excursió.
  6. esquí de pista Modalitat d’esquí alpí que consisteix a baixar per pendents de diferent grau de dificultat, degudament condicionats i senyalitzats, des de punts elevats als quals hom accedeix per remuntadors mecànics.
  7. esquí extrem Modalitat d’esquí alpí que consisteix a fer un descens per pendents d’un mínim de 45º d’inclinació, amb un grau alt de dificultat.
  8. esquí nòrdic Disciplina d’esquí practicada en terrenys generalment plans, que comprèn les modalitats d’esquí de fons, salt de trampolí i biatló.
 2. esquí aquàtic (o nàutic) Esport consistent a esquiar sobre una superfície d’aigua, amb un o dos esquís, arrossegat per una embarcació ràpida mitjançant una corda de tracció.

esquí

esquí-bob


<title type="display">esquí-bob</title>

Body
  masculí esports
 1. Flotador cilíndric allargat, en què s’asseuen generalment un màxim de sis persones, tot agafant-se a les nanses situades en la part superior i descansant els peus lliurement sobre cadascun dels flotadors laterals, que és arrossegat per una embarcació de motor en aigües tranquil·les.
 2. Pràctica esportiva que consisteix a navegar en un esquí-bob tot mantenint l’equilibri.

esquí-bob

esquí-pneumàtic


<title type="display">esquí-pneumàtic</title>

Accessory
Partició sil·làbica: es_quí-pneu_mà_tic
Body
  masculí esports
 1. Flotador per a una persona asseguda amb les cames al centre, consistent en una cambra de pneumàtic coberta d’una funda i proveïda de dues nanses, que és arrossegat per una embarcació ràpida en aigües tranquil·les.
 2. Pràctica esportiva consistent a navegar amb un esquí-pneumàtic mantenint l’equilibri.

esquí-pneumàtic

esquí-surf


<title type="display">esquí-surf</title>

Body
masculí esports Modalitat d’esquí aquàtic que hom practica sobre una planxa i en què l’esportista es manté en equilibri sobre l’aigua i fa salts i acrobàcies aprofitant el deixant de l’embarcació que l’arrossega.

esquí-surf

esquí-surfista

esquí-surfista