Es mostren 4 resultats

port1

port

Accessory
Etimologia: del ll. pŏrtus ‘entrada d’un port, port’; com a ‘coll de muntanya’ der. de l’indoeuropeu per- ‘travessar’, d’on pr-tus, prtu, base del ll. portus i del germ. furdu ‘gual, fiord’ 1a font: s. XIII
Body
    masculí
  1. nàutica i obres públiques
    1. Abric natural o artificial en una costa o a la riba d’un riu, en el qual, ultra romandre-hi segurs els vaixells, hom pot efectuar les operacions d’embarcament i desembarcament de persones i mercaderies.
    2. port franc dret fiscal Port que gaudeix de determinades exempcions o bonificacions de drets de duana.
  2. Ciutat que té un port on les naus poden carregar i descarregar mercaderies. Tarragona és un port del Mediterrani.
  3. figuradament
    1. Refugi.
    2. arribar a port Assolir un estat de seguretat.
    3. dur (o portar) a bon port Fer arribar a un estat segur, treure de perill.
  4. informàtica Via d’entrada i de sortida de les dades en un sistema informàtic.
  5. port de muntanya Pas d’una muntanya que en comunica els dos vessants.
  6. port sec figuradament A les fronteres, lloc on hi ha instal·lada la duana.


  7. Vegeu també:
    port2
    port3

port1

port2

port

Accessory
Etimologia: de portar 1a font: 1356
Body
    masculí
    1. Acció de portar o traginar.
    2. plural Allò que hom paga perquè sigui traginada una cosa; tragins. Ports deguts. Ports pagats.
  1. Manera de portar el cos, en caminar.


  2. Vegeu també:
    port1
    port3

port2

port3

port

Accessory
Etimologia: v. portar
Body
    masculí botànica
  1. Hàbit.
  2. Grandària i forma d’un arbre.


  3. Vegeu també:
    port1
    port2

port3

port-salut*


<title type="display" xml:lang="estrangerisme">port-salut</title>

Accessory
Pronúncia: porsəlút
Etimologia: del fr. Port-du-Salut, nom d’una abadia trapenca a Entrammes, País del Loira, d’on procedeix aquest formatge
Body
masculí alimentació, indústries alimentàries Formatge francès fet amb llet de vaca, de pasta premsada i no cuita, de color groc palla, fina i untuosa, i sabor suau, que conté un 45% de matèries grasses.

port-salut*