viande

Pronúncia: vjɑ̃d
    femení
  1. gastronomia carn. Viande maigre, grasse, carn magra, greixosa (grassa). Viande rôtie, tendre, fumée, carn rostida, tendra, fumada .
    antigament [nourriture] vianda.
  2. familiarment [corps humain] còrpora.
    1. amène ta viande ! despectivament vine cap aquí, tros m de quòniam!
    2. de la viande froide irònicament un cadàver m, cadàvers m pl.
  3. de la viande soûle despectivament gent borratxa (o colla de borratxos).
  4. sac à viande familiarment sac de dormir de roba de llençol.
  5. viande à la broche gastronomia carn a l’ast.
    1. viande blanche carn blanca.
    2. viande braisée carn estofada.
  6. viande creuse pròpiament i figuradament aliment m que no nodreix, quimera, imaginacions pl. Il se repaît de viande creuse, viu d’imaginacions (de quimeres).
  7. viande garnie gastronomia carn amb guarnició (o amb acompanyament).
    1. viande grillée carn a la brasa (o a la graella).
    2. viande hachée carn picada (o picolada, o capolada).
    3. viande noire carn negra.
    4. viande persillée carn vinçada de greix.
    5. viande rouge carn vermella.
    6. viande saignante carn poc feta (o crua).
    7. viande sans os [en général] palpís m.



© Carles Castellanos i Llorenç, Rafael Castellanos i Llorenç