Pronúncia: vjɑ̃d
-
femení
-
gastronomia
carn.
Viande maigre, grasse, carn magra, greixosa (grassa).
Viande rôtie, tendre, fumée, carn rostida, tendra, fumada .
• antigament [nourriture] vianda. -
familiarment [corps humain]
còrpora.
- amène ta viande ! despectivament vine cap aquí, tros m de quòniam!
- de la viande froide irònicament un cadàver m, cadàvers m pl.
- de la viande soûle despectivament gent borratxa (o colla de borratxos).
- sac à viande familiarment sac de dormir de roba de llençol.
-
viande à la broche
gastronomia
carn a l’ast.
- viande blanche carn blanca.
- viande braisée carn estofada.
- viande creuse pròpiament i figuradament aliment m que no nodreix, quimera, imaginacions pl. Il se repaît de viande creuse, viu d’imaginacions (de quimeres).
-
viande garnie
gastronomia
carn amb guarnició (o amb acompanyament).
- viande grillée carn a la brasa (o a la graella).
- viande hachée carn picada (o picolada, o capolada).
- viande noire carn negra.
- viande persillée carn vinçada de greix.
- viande rouge carn vermella.
- viande saignante carn poc feta (o crua).
- viande sans os [en général] palpís m.
© Carles Castellanos i Llorenç, Rafael Castellanos i Llorenç