guia

Accessory
Partició sil·làbica: gui_a
Etimologia: de guiar 1a font: 1490, Tirant
Body
 1. femení Acció de guiar.
  1. masculí i femení Persona o animal que acompanya algú per ensenyar-li el camí, que condueix un grup per un camí o indret. És perillós fer excursions d’alta muntanya sense un bon guia. Hi aniré si tu em fas de guia. L’ovella que duu l’esquellot és la guia.
  2. masculí i femení Persona que acompanya un grup que visita un lloc d’interès cultural o turístic i facilita informació artística, històrica, geogràfica, etc. sobre aquest lloc. Una guia turística ens va ensenyar el barri jueu. El guia del museu parla cinc idiomes.
  3. masculí transports Cavalleria que va enganxada al davant de tot en un tir de vuit o més animals.
  4. noia guia (o simplement guia f) escoltisme Noia afiliada al guiatge.
 2. per analogia
  1. masculí i femení Allò que indica, ajuda a trobar o a discernir el camí que cal seguir per a anar a un lloc, per un lloc. El campanar em fa de guia per anar pel poble. Les indicacions que trobàrem pel camí ens serviren de guia.
  2. femení Publicació que conté informacions classificades sobre qualsevol tema. Guia de transports metropolitans. Guia telefònica.
  3. femení especialment Llibre que conté la informació i les indicacions necessàries per a la visita d’un museu o conjunt monumental, d’una ciutat, d’un país o d’un estat.
  4. guia d’ones radiotècnia Sistema emprat per a guiar ones electromagnètiques, especialment microones.
 3. masculí i femení figuradament Persona o cosa que serveix per a orientar, donar una bona direcció al treball o accions d’algú. En aquests estudis, ell em feu de guia. Té per guia i exemple el seu germà.
 4. femení
  1. Objecte, aparell, etc., que serveix per a dirigir el moviment d’alguna cosa. Hem posat una guia per a descórrer les cortines.
  2. Primera i principal branca que neix en un arbre i que serveix com de mare per a les altres.
  3. marina, marítim Conjunt de les taules de fusta que, a tall de carrils, serveixen per a guiar les embarcacions en avarar-les.
  4. marina, marítim Peça proveïda d’un forat o d’una canal que serveix per a guiar la direcció d’una corda, per a canviar-ne la direcció o per a evitar que les cordes s’enredin entre elles.
  5. oficis manuals Regata o sortint d’una màquina, d’un moble, etc., que serveix per a obligar una peça a moure’s d’una determinada manera.
  6. tecnologia Peça d’una màquina o d’un mecanisme que serveix per a dirigir el moviment d’una altra peça o d’una part del mecanisme.
 5. femení Document autoritzat que hom duu en transportar algunes mercaderies per impedir que li siguin intervingudes.
 6. femení armament Document identificatiu d’una arma de foc i que acredita la validesa de la possessió per a qui en fa ús.
 7. masculí ciències militars Soldat que es col·loca, en les evolucions, a cap de fila, per facilitar la bona alineació.
 8. femení mineria En les mines, terra que indica que a prop hi ha una veta o que aquesta hi és abundant.