Accessory
Etimologia: del ll. judicium, íd. 1a font: s. XII, Hom.
Body
-
masculí
-
- Acció de judicar o jutjar;
- l’efecte.
-
- Facultat de jutjar o judicar, d’emetre un judici.
- ètica Acte o procés mental pel qual hom ordena la seva conducta en funció d’unes normes, uns principis o uns criteris determinats.
- filosofia, psicologia i lògica Acte o procés mental mitjançant el qual hom pensa una proposició o enunciat, atribueix un predicat a un subjecte, afirma o nega una relació entre dos o més termes.
- filosofia En la filosofia kantiana, facultat de pensar el que és particular en tant que enclòs en el que és general.
- judici temerari Pensament o afirmació, perjudicials a altri, que hom fa sobre la base de motius o raons insuficients.
-
dret processal
- Coneixement d’una causa en la qual el jutge ha de pronunciar la sentència.
- La sentència del jutge.
- judici a porta closa Acte de judici oral en el qual les sessions no són públiques.
- judici d’arbitratge Procediment privat mitjançant el qual una o més persones nomenades de comú acord per les parts donen la solució a un conflicte plantejat, amb el compromís previ de les parts d’acceptar llur decisió.
- judici declaratiu En el dret processal civil i en la jurisdicció contenciosa, judici on hom pretén la declaració d’un dret.
- judici de conciliació Acte de comparèixer les parts davant el jutge municipal, comarcal o de pau a fi de procurar una avinença, abans d’iniciar una de les parts un procediment.
- judici de faltes Judici celebrat davant els jutjats municipals o comarcals (tribunal unipersonal) per al coneixement de les faltes o delictes menys greus. En la jurisdicció penal intervé el ministeri fiscal.
- judici especial Dit de tot procediment judicial, establert en la llei amb una tramitació diferent a la dels quatre judicis ordinaris.
- judici executiu Judici que té per objecte d’aconseguir una execució directa mitjançant un títol amb força legal reconeguda sense necessitat d’una prèvia declaració de drets.
- judici laboral Judici plantejat davant les magistratures de treball per a resoldre els conflictes propis d’aquesta matèria entre treballadors i empreses.
- judici oral Judici celebrat davant les audiències provincials (o tribunals col·legiats) per al coneixement dels delictes.
- judici sumari (o sumaríssim) Dit dels procediments judicials especials que pel fet de tractar qüestions considerades urgents tenen una tramitació abreujada.
-
- religió Sanció, proferida a la mort de l’home, segons la seva fidelitat o infidelitat envers Déu.
- dia del Judici cristianisme Fi de la història en què hi haurà el judici final.
- judici final religió i cristianisme Sanció definitiva de la història salvífica de Déu a través de Crist que tindrà lloc a la fi de la història humana.
- judici particular religió i cristianisme Judici produït a la mort de cada home i que en determina la salvació o condemnació definitives.
- judici de Déu història Ordalia.