gall1

Accessory
Etimologia: del ll. gallus, íd. 1a font: s. XIV, Llull
Body
  masculí
 1. ornitologia
  1. Nom comú del mascle de diverses espècies d’ocells de l’ordre dels fasianiformes. Cal esmentar-ne el gall domèstic (o simplement gall) (Gallus gallus, família dels fasiànids), amb una cresta carnosa, tarsos esperonats, plomatge de coloració variable i cua arquejada.
  2. al cant del gall (o al gall cantant) A punta de dia.
  3. brega de galls espectacles Espectacle consistent a col·locar dos galls de baralla en una gallera perquè s’ataquin mútuament, generalment fins que un aconsegueix de matar l’altre.
  4. gall de baralla (o de brega, o de combat) espectacles Gall que té un fort instint de lluita i que hom sol aprofitar, degudament ensinistrat, per a les bregues de galls.
  5. gall de bosc Gall salvatge.
  6. gall dindi Ocell de l’ordre dels fasianiformes, de la família dels meleagrídids (Meleagris gallopavo), amb el plomatge bru bronzejat amb taques blanques, i el cap i el coll coberts de carúncules vermelles.
  7. gall faver Polla blava.
  8. gall fer Gall salvatge.
  9. gall salvatge Ocell de l’ordre dels fasianiformes, de la família dels tetraònids (Tetrao urogallus), de color gris el mascle i vermell terrós la femella.
  10. no cantar-ne (o no cantar-se’n) gall ni gallina (d’algú o alguna cosa) No parlar-ne ja ningú, haver caigut en l’oblit. Ara fa forrolla, però d’ací a uns quants anys no se’n cantarà gall ni gallina.
 2. figuradament Persona que, en un poble, en una comunitat, etc., vol manar-ho tot, és el principal, imposa la seva voluntat, etc.
 3. botànica Rosella.
 4. esports Categoria determinada pel pes de l’atleta pròpia d’alguns esports, com la boxa (entre 51 kg i 54 kg) i la lluita (fins a 57 kg).
 5. ictiologia Peix actinopterigi de l’ordre dels zeïformes, de la família dels zeids (Zeus faber), amb el cos alt i comprimit i amb punxes al cap, boca grossa protràctil i amb una taca negra a cada costat.
 6. música Nota falsa produïda per un cantant en el registre alt.
 7. pesca Conjunt format per tres planxes de suro superposades i lligades amb filferro, amb un forat al mig, on hom clava una banderola, un fanal encès o una campaneta, i que serveix, lligat al cap d’un ormeig, per a assenyalar on és calat aquest. 8. Vegeu també:
  gall2