llapis

Accessory
Etimologia: de l’it. lapis, substància d’ús pictòric i gràfic, del ll. lapis, -ĭdis ‘pedra’ 1a font: 1688
Body
  masculí invariable
  1. Petit tros de certs minerals suaus i greixosos al tacte, emprat per a dibuixar o escriure.
  2. especialment màquines i instruments d’oficina Estri per a dibuixar i escriure, constituït per una mina inclosa en una barreta cilíndrica o prismàtica de fusta, el cap del qual hom talla en punta a fi de deixar descobert l’extrem de la mina.
  3. llapis automàtic Llapis, generalment metàl·lic, en el qual hom fa avançar la mina fent girar un botó o pitjant un piu.
  4. llapis de ceràmica art Barreta de pastel que serveix per a dibuixar sobre vidre, porcellana i esmalts.
  5. llapis litogràfic art Llapis fet de sabó, seu, cera i negre de fum que serveix per a dibuixar damunt la pedra litogràfica.
  6. llapis òptic (o electrònic) informàtica Dispositiu en forma de llapis que porta un element fotosensible i que és connectat en línia amb una pantalla visualitzadora de manera que, quan un feix electrònic hi incideix directament, es genera un impuls que identifica el punt específic de la pantalla.
  1. farmàcia, indústria farmacèutica Forma farmacèutica cilíndrica, obtinguda per fusió o per malaxació, amb formació de cilindres i dessecació.
  2. cosmètica Cosmètic en forma de llapis, emprat per al maquillatge de les celles, dels ulls, de la vora dels llavis, etc.