nou1

Accessory
Partició sil·làbica: nou
Etimologia: del ll. nux, nŭcis, íd. 1a font: 1271
Body
  femení
  1. botànica Fruit de la noguera.
  2. botànica i agricultura Llavor comestible de la noguera, de color blanc, coberta d’una fina pellofa bruna, dividida en dos grills, molt oleaginosa i de gust dolç. Menjar nous. Pa de nous. Oli de nous.
  3. botànica Fruit indehiscent unilocular i monosperm, de pericarpi llenyós.
  4. ésser més el soroll que les nous figuradament Expressió que hom aplica a alguna cosa que no té pas la importància que sembla pel soroll o el renou que mou.
  5. com més petita és la nou més soroll mou Refrany que hom diu referint-se al qui, malgrat la seva insignificança, dona molt a fer, xerra i crida sense tenir autoritat ni capacitat per a parlar.
  1. per extensió i impròpiament Nom donat als fruits d’altres arbres que tenen una certa analogia amb les nous.
  2. nou del Brasil alimentació, indústries alimentàries Llavor comestible de la noguera del Brasil, d’uns 4 o 5 cm de llargada, en forma de mitja lluna, rica en oli i molt nutritiva.
  3. nou moscada alimentació, indústries alimentàries i farmàcia, indústria farmacèutica Llavor de l’arbre de la nou moscada, aromàtica, molt apreciada com a espècia, de la qual hom extreu també un oli d’utilitat en farmàcia.
  4. nou vòmica farmàcia, indústria farmacèutica Llavor de l’arbre de la nou vòmica, tòxica, que conté estricnina i brucina.
 1. construcció naval Part de l’hèlix d’un vaixell per la qual és fixada a l’arbre motor i de la qual surten les pales.
 2. oficis manuals i tecnologia
  1. Peça o part d’una peça que forma una prominència comparable a una nou.
  2. Peça de banya, de metall o d’una altra matèria dura, de forma d’ungla, que, disposada al mig de l’arbrer de la ballesta i accionable amb la clau, mantenia la corda tesada fins al moment de disparar.
  3. Peça gruixuda, de fusta, que, sostinguda pels cuixals d’una premsa, era travessada pel cargol.
  4. Peça troncocònica de metall amb forat al mig, emprada pels torners per tal de subjectar la peça que treballen o per a agafar les broques.
  5. Peça cilíndrica, de fusta, que serveix de politja a certes màquines de filar o de teixir.
 3. química Tipus de fixació dels suports cilíndrics entre ells, que consisteix en un cos metàl·lic amb unes canals perpendiculars que serveixen per a abraçar i fixar dos suports.
 4. indústria surera Defecte del suro que consisteix en una concreció llenyosa o en un brot no sortit, que en dificulta la manipulació industrial.
 5. tecnologia En algunes màquines, excèntrica.
 6. nou del coll anatomia animal Prominència que forma el cartílag tiroide de la laringe a la part anterior del coll. 7. Vegeu també:
  nou2
  nou3