porc
| | porca

Accessory
Etimologia: del ll. pŏrcus, íd. 1a font: s. XI
Body
 1. masculí zoologia
  1. Varietat domèstica del porc senglar (Sus scrofa), de cos rabassut i potes curtes, amb quatre dits, cap gros i morro llarg, pell gruixuda, apreciat des de l’antiguitat per la seva carn i el seu cuir.
  2. a cada porc li ve el seu Sant Martí Frase que hom diu per significar que cadascú tindrà el càstig que es mereix.
  3. porc espí Mamífer de l’ordre dels rosegadors i de la família dels histrícids (Hystrix cristata), de color fosc i una ratlla blanca, ple d’espines, nocturn i que s’alimenta d’arrels.
  4. porc fer Senglar.
  5. porc formiguer Mamífer tubulidentat de la família dels oricteropòdids (Orycteropus afer), propi de la regió tropical africana, que s’alimenta de tèrmits.
  6. porc senglar Senglar.
  7. porc marí ictiologia Peix de l’ordre dels esqualiformes i de la família dels esquàlids (Oxynotus centrina), d’aspecte inflat, amb el cos de secció triangular, boca petita, ulls grossos, aletes dorsals amb una espina i pell aspra i negrenca.
 2. masculí Carn de porc. Botifarres, salsitxes de porc.
  1. adjectiu i masculí i femení Que és brut, físicament o moralment. M’ha fet una cosa molt porca: ha abusat de la meva confiança. Li agrada de parlar d’obscenitats: és un porc.
  2. de porc i de senyor, se n’ha de venir de mena Frase que significa que els qui han pujat en un ambient de vulgaritat no poden ésser persones cultes i refinades.
  3. dir (a algú) el nom del porc Dir-li paraules gruixudes i insultants.