Estrenem el nou Diccionari.cat: un diccionari que conté 12 diccionaris!

Publicat el 17/01/2022 per nbp
Diccionari.cat és el nou portal de diccionaris en línia del Grup Enciclopèdia.
diccionari.cat nou 5
Conté la versió actualitzada del Gran Diccionari de la llengua catalana (el diccionari que s’ha consultat des de fa més de 20 anys a www.diccionari.cat), i ara també el Diccionari de sinònims Franquesa, el Conjugador català i 8 diccionaris bilingües que relacionen el català amb l’alemany, l’anglès, el castellà, el francès i l’italià, a més del Diccionari der aranés.
 
Amb aquest pas endavant, els diccionaris de la llengua i bilingües del Grup Enciclopèdia s’independitzen d’Enciclopèdia.cat, el portal germà que us donarà accés a tot un altre univers de continguts de referència.
 
El nou Diccionari.cat permet consultar els diccionaris amb dos tipus diferents de cerca: “cerca per entrada” o “cerca en tot el diccionari”.
 
La cerca per entrada dona com a resultat l’article sencer corresponent a la paraula escrita a la casella de cerca. Si busquem il·lusió al Gran diccionari de la llengua catalana, obtindrem l’article il·lusió. Aquesta és  la cerca més habitual i senzilla i satisfà la majoria de necessitats dels usuaris.
 
La cerca en tot el diccionari, en canvi, presenta les entrades que tenen la paraula cercada en qualsevol posició de tots els articles del diccionari. Si busquem il·lusió al mateix diccionari obtindrem 18 resultats. Per veure sencer l’article que ens interessi, hem de clicar-hi. Aquest segon tipus de cerca també ens permet consultar per més d’una paraula, per exemple el sintagma vaga de zel o la locució a tort i a dret.
 
Des de l’any 1979, en què es va publicar el Diccionari català-francès / francès-català, Diccionaris de l’Enciclopèdia ha impulsat i publicat més de 100 títols (entre els quals es troben edicions prèvies d’onze dels dotze diccionaris que ara es poden consultar en línia i en obert a Diccionari.cat). Avui, la missió de Diccionari.cat és donar veu a internet a totes les paraules de la llengua catalana i relacionar-les amb les llengües més properes.
 
Diccionari.cat forma part d’un projecte ambiciós que el Grup Enciclopèdia desenvolupa en l’entorn digital al voltant de tres eixos: la llengua, amb Diccionari.cat; la ciència, amb Divulcat, l’eina de divulgació científica en català, i el coneixement en tots els àmbits, amb Enciclopèdia.cat.
 
Et convidem a consultar tot aquest saber, a gaudir-ne, a compartir-lo, a participar-hi. Fes-nos qualsevol comentari o suggeriment que ens pugui ajudar a millorar, sigues part de la comunitat de Diccionari.cat i fem créixer la llengua catalana i el coneixement d’altres llengües del nostre entorn.
Imatge destacada
diccionaricat_nou_quadrada_canvas