Gran Diccionari

Es mostren 2 resultats

fang1


<ptr type="DIEC_2nd_ed"/>
<title type="display">fang</title><lbl type="homograph">1</lbl>

Accessory
Etimologia: del germ. fani ‘pantà, fang’, amb terminació en -g per influx de fanga, fangar, per la correlació dels dos conceptes 1a font: s. XIII
Body
  masculí
  1. petrografia Mescla de terra i aigua.
  2. fang activat química industrial Fang de les estacions depuradores d’aigües residuals amb un contingut molt alt de bacteris i protozous actius que es multipliquen en les aigües.
  3. fang residual química industrial Fang extret del tanc de depuració d’aigües que no retorna al circuit i és deshidratat i eliminat, o bé és aprofitat per a engegar el procés de descomposició aeròbica en el compostatge.
 1. ceràmica Atuell fet d’aquest material.
 2. figuradament Situació moral molt baixa, deshonrosa.
  1. anar (o anar-se’n) a pastar fang [emprat en forma imperativa per a engegar algú de mala manera] Aneu a pastar fang, nois!
  2. enviar (o engegar) (algú) a pastar fang Engegar-lo de mala manera. Com que no en feia cas, la va enviar a pastar fang. 3. Vegeu també:
  fang2

fang1

fang2


<ptr type="DIEC_2nd_ed"/>
<title type="display">fang</title><lbl type="homograph">2</lbl>

Body
 1. adjectiu Relatiu o pertanyent als fangs o a llur llengua.
 2. masculí i femení etnologia Individu d’un poble que constitueix un conglomerat racial d’elements sudànids i congolesos amb trets etiòpids, que habiten el nord del Camerun, el sud del Gabon i la Guinea Equatorial.
 3. masculí lingüística Llengua bantú de la família nigerocongolesa, parlada pels fangs. 4. Vegeu també:
  fang1

fang2