Gran Diccionari

Es mostren 13 resultats

’l


<ptr type="DIEC_2nd_ed"/>
<title type="display">’l</title>

Body
pronom Forma que adopta el pronom personal el darrere d’un verb acabat en vocal altra que u semivocal o darrere d’un pronom acabat en vocal (sempre, però, que la forma l’ no sigui possible). Si trobes el diari, porta’l. Ja te’l portaré.

’l

L

L

l

l

l’1


<ptr type="DIEC_2nd_ed"/>
<title type="display">l’</title><lbl type="homograph">1</lbl>

Body
    article
    1. Forma de l’article definit el davant d’un nom començat en vocal o h. L’estudi. L’home.
    2. Forma de l’article definit la davant d’un nom començat en vocal (precedida o no de h) altra que i o u àtones. L’ala. L’honradesa. (Però: La indústria. La humilitat).
    1. Forma que adopta l’article personal masculí en o el davant d’un nom començat en vocal o h. L’Oriol. L’Humbert.
    2. Forma que adopta l’article personal femení la davant d’un nom començat en vocal (precedida o no de h) altra que i o u àtones. L’Eulàlia. L’Helena. (Però: La Isabel).
  1. Forma de l’anomenat article neutre el davant d’un adjectiu començat en vocal o h. El diví i l’humà.



  2. Vegeu també:
    l’2

l’1

l’2


<ptr type="DIEC_2nd_ed"/>
<title type="display">l’</title><lbl type="homograph">2</lbl>

Body
    pronom
  1. Forma que adopta el pronom personal el davant d’un verb començat en vocal o h o davant dels pronoms en o hi. Era un examen difícil, però l’ha aprovat. Aquí fa nosa, el sofà: l’en trauré. —Doncs, per què l’hi posaves?
  2. Forma que adopta el pronom personal la davant d’un verb començat en vocal (precedida o no de h) altra que i o u àtones. La respectava i l’estimava. L’has feta bona!



  3. Vegeu també:
    l’1

l’2

l/

l/

espanyolet, l’

espanyolet, l’

L-cistationina

L-cistationina

s. l.

s. l.

pont-l’évêque*


<title type="display" xml:lang="estrangerisme">pont-l’évêque</title>

Accessory
Pronúncia: ponleßɛ́k
Etimologia: del fr. Pont-l’Évêque, nom d’una regió de Normandia d’on procedeix aquest formatge
Body
masculí alimentació, indústries alimentàries Formatge francès fet amb llet de vaca, de crosta de color ocre i pasta tova, untuosa, de color blanc de vori tirant a groc i sabor afruitat, amb un 50% de matèries grasses.

pont-l’évêque*