Gran Diccionari

Es mostren 2 resultats

manera


<ptr type="DIEC_2nd_ed"/>
<title type="display">manera</title>

Accessory
Etimologia: del ll. vg. manuaria, íd., fem. de manuarius ‘manejable’, d’on ‘hàbil, traçut’; el fem. prengué el sentit de ‘traça, habilitat’ i finalment el de ‘mode, mètode’ 1a font: orígens de la llengua
Body
  femení
  1. Conjunt de qualitats o de circumstàncies que distingeixen cada realització d’alguna cosa. Té una manera d’ésser estranya. Mira d’una manera que no m’agrada gens. La mateixa malaltia no es manifesta sempre de la mateixa manera. Ho farem de la manera que tu dius. Quina manera de ploure!
  2. a la manera de (algú) locució prepositiva Segons el seu estil, d’una manera semblant a la característica d’ell. Treballen a la manera de llurs avantpassats.
  3. a la meva (o teva, o seva, etc.) manera locució adverbial D’una manera molt pròpia, particular. Ho ha explicat a la seva manera.
  4. a manera de (alguna cosa) locució prepositiva Amb una aparença, una funció, una finalitat, etc., semblant a la seva. Portava una argolla a manera de braçalet.
  5. d’altra manera locució conjuntiva Si no és així, si no fos per això. M’han convidat: d’altra manera, no hi aniria pas.
  6. d’aquesta manera locució adverbial per extensió Segons això, essent així.
  7. de cap manera (o de cap de les maneres) locució adverbial Expressió amb què hom reforça una negació o nega rotundament alguna cosa. No puc acceptar-ho de cap manera. Hi aniràs? De cap de les maneres!
  8. de mala manera locució adverbial per extensió Molt, excessivament. Xerra de mala manera.
  9. de manera que locució conjuntiva Expressa conseqüència o finalitat. Ja ho sabem tot, de manera que no cal que dissimuli. Es disfressà de manera que ningú no pogués reconèixer-lo.
  10. de tota manera (o de totes maneres) locució adverbial Sigui com vulgui.
  11. en certa manera locució adverbial Expressió amb què hom lleva valor absolut a allò que afirma. En certa manera, té raó.
  12. fer per manera (o per maneres) de (o que) Procurar de fer alguna cosa. Faré per manera d’anar-hi.
  13. no haver-hi manera Expressió amb què hom pondera la impossibilitat d’allò que pretén. No hi ha manera de poder-lo convèncer. Voldria que se’n desavesés, però no hi ha manera.
  14. no tenir manera No tenir la possibilitat. No tinc manera d’arribar a temps.
  15. sobre manera (o en gran manera) locució adverbial Molt, amb una gran intensitat.
 1. plural Forma de captenir-se en societat, en l’actitud, etc. Tenir bones, males, maneres.

manera

maner
| manera

maner
| manera