adobar

  1. preparar.
  2. (el menjar)
    assaonar
    condimentar
    marinar (peix, vianda)
    salar o fer salaó (peix, carn)
    escabetxar (peix)
    salpebrar (viandes, en general)
    confitar (fruites, viandes, carns)
    candir (fruits amb sucre o almívar)
    conservar, condimentar.
  3. (cuirs, pells)
    assaonar
    Compareu: abadanar, acamussar, aprestar (teixits), empesar (teixits), ensabar (teixits)
  4. (les terres)
    fertilitzar
    engreixar
    assaonar
    femar
    femejar
    aixerriar, adobar un terreny aplegant-hi ovelles que hi deixen llurs excrements.
    fosfatar, adobar amb fosfats.
    bogar (dial.)
    margar, adobar una terra amb marga.
  5. Reparar una cosa espatllada.
    arreglar
    apariar
    apanyar
    adobassar o apanyussar, adobar superficialment.
    apedaçar, posar una cosa espatllada en millor estat sense aconseguir-ne la reparació completa.
    remuntar, adobar una peça de vestir o de calçar renovant-ne una part. M'he fet remuntar les sabates.
    ataconar, posar tacons nous al calçat, adobar calçat vell.
    aparracar, apedaçar la roba.
    reparar.



© Manuel Franquesa