- → preparar.
- (el menjar)
assaonar
condimentar
marinar (peix, vianda)
salar o fer salaó (peix, carn)
escabetxar (peix)
salpebrar (viandes, en general)
confitar (fruites, viandes, carns)
candir (fruits amb sucre o almívar)
→ conservar, condimentar.
- (cuirs, pells)
assaonar
Compareu: abadanar, acamussar, aprestar (teixits), empesar (teixits), ensabar (teixits)
- (les terres)
fertilitzar
engreixar
assaonar
femar
femejar
aixerriar, adobar un terreny aplegant-hi ovelles que hi deixen llurs excrements.
fosfatar, adobar amb fosfats.
bogar (dial.)
margar, adobar una terra amb marga.
- Reparar una cosa espatllada.
arreglar
apariar
apanyar
adobassar o apanyussar, adobar superficialment.
apedaçar, posar una cosa espatllada en millor estat sense aconseguir-ne la reparació completa.
remuntar, adobar una peça de vestir o de calçar renovant-ne una part. M'he fet remuntar les sabates.
ataconar, posar tacons nous al calçat, adobar calçat vell.
aparracar, apedaçar la roba.
→ reparar.
© Manuel Franquesa