oli

Accessory
Etimologia: del ll. oleum, i aquest, del gr. élaiwon, íd. 1a font: 1272, CTort.
Body
  masculí
  1. oleïcultura, indústries oleícoles Greix de procedència animal o vegetal, líquid a la temperatura de 20°C. Oli de soia, cacauet, gira-sol, cotó, ametlla, brisa, sèsam, càrtam, colza, blat de moro, etc. Oli de fetge de bacallà.
  2. especialment Líquid untuós de color verd groguenc que és extret de l’oliva. Pa sucat amb oli. Posar oli a l’amanida.
  3. de pa sucat amb oli Fet amb negligència, mancat de valor.
  4. ésser com posar oli en un llum Ésser un remei ràpid i molt eficaç.
  5. ésser (o estar) (una cosa) com una bassa d’oli Es diu de la mar calma, o per extensió, de qualsevol altra cosa en calma.
  6. estendre’s (o escampar-se) com una taca d’oli Estendre’s molt i molt de pressa, dit especialment d’una notícia.
  7. haver begut oli figuradament Estar ben llest, ja no tenir remei, ja no poder escapar-se d’una cosa desagradable.
  8. passar de taca d’oli Excedir, ésser exagerat; passar de mida.
  9. qui oli mesura, els dits se n’unta Proverbi que al·ludeix l’administrador de diners d’altri, que cau fàcilment en la temptació de quedar-se’n indegudament una part.
  10. sants olis litúrgia Oli d’oliva consagrat que hom destina a diverses cerimònies: l’oli dels catecúmens, utilitzat com a exorcisme abans del baptisme i en altres ritus, i l’oli dels malalts, per a la unció dels malalts.
 1. art
  1. Quadre realitzat amb la tècnica de la pintura a l’oli. Una col·lecció d’olis.
  2. pintura a l’oli Tècnica pictòrica consistent en la dissolució en oli dels colors utilitzats per a pintar.
 2. química orgànica
  1. Nom donat a un gran nombre de substàncies untuoses, combustibles líquides o fàcilment liquidables, generalment més lleugeres que l’aigua, en la qual són insolubles. Olis d’absorció. Oli essencial. Oli lubrificant. Oli mineral.
  2. impròpiament Nom donat a algunes substàncies d’aspecte oliós, com per exemple l’oli de mirbà o nitrobenzè, l’oli d’anilina o anilina i l’oli de vidriol o àcid sulfúric.
  3. oli de fusel Subproducte obtingut de la fermentació etílica dels glúcids, constituït per una mescla de diversos alcohols, que es troba en quantitat petita però significativa en begudes espirituoses.
 3. tecnologia Nom donat impròpiament als líquids emprats en oleodinàmica.
 4. plural filatura Cotó, encara no filat, que es taca d’oli durant les operacions de filatura i que és emprat, barrejat amb altres rebuigs de cotó, per a fer la trama dels moletons.