vegada

Accessory
Etimologia: del ll. vg. *vicata, der. del ll. cl. vicem, íd. (usat només en acus. i abl.), inicialment ‘tanda o tongada de coses que es fan’, fins a generalitzar-se com a substitut de l’ant. veu, ll. vicem ‘vegada’, que es confonia amb veu ‘so vocal’, procedent de vocem, íd. 1a font: s. XI
Body
  femení
 1. Dins la idea de repetició d’una acció o un esdeveniment, cada cas d’acompliment d’aquesta acció o d’aquest esdeveniment. Ja hi he anat tres vegades. Tinc classe dues vegades la setmana. Una altra vegada fes-m’ho saber. Cada vegada que ho prova cau.
 2. a la vegada Tot alhora. Telefona i escriu a la vegada.
 3. altra vegada [usat sovint exclamativament] Novament, una altra vegada. Altra vegada m’he equivocat.
 4. a (o de, o algunes) vegades Expressió que indica la repetició moderada, no freqüent, de l’acció o l’esdeveniment. De vegades no l’entenc.
 5. cada vegada més (o menys) Expressió que denota progrés, o regressió, en una acció o procés; com més va més (o menys). Plou cada vegada més.
 6. d’una vegada De cop, sense fer esperar més. Digueu-li-ho d’una vegada!
 7. moltes vegades Sovint. M’ha passat moltes vegades, això.
 8. no fer-se dir (o repetir) (una cosa) dues vegades (o no haver de dir [o repetir] [una cosa a algú] dues vegades) Apressar-se a fer-la al primer mot. No m’ho vaig fer dir dues vegades.
 9. per darrera (o última) vegada Definitivament.
 10. tal vegada Potser.
 11. tota vegada que locució conjuntiva Sempre que.
 12. una vegada En una ocasió. Una vegada es va emborratxar.
 13. una vegada Locució que hom utilitza en començar una narració, un conte, etc., indicant un cert temps passat, una època distinta de l’actual.
 14. una vegada (o una vegada que) Tot seguit que. Una vegada estiguis llest, avisa’m.
 15. una vegada més Una altra vegada.
 16. una vegada per sempre (o per totes) Definitivament. T’ho dic una vegada per sempre.