Accessory
Etimologia: del ll. td. fĕsta, íd., originàriament pl. de festum, i aquest, neutre de festus, -a, -um ‘festiu’, de l’arrel de fēria ‘dia de festa’ 1a font: s. XIV, Llull
Body
- femení
-
- etnografia Solemnitat amb què hom commemora un esdeveniment important del passat o subratlla la transcendència d’una escaiença actual.
- Cerimònia, espectacle, ball, etc., que hom celebra en honor o en memòria d’un esdeveniment, per divertiment de la gent, etc. Una festa de família. La festa del meu aniversari.
- plural Vacances que hom fa per Nadal, per Pasqua. Us desitgem unes bones festes.
- festa major folklore Conjunt de solemnitats amb què una població (o un barri) celebra la festa anual del seu patró o amb què, en algun cas, commemora un fet important de la seva història o tradició.
- passat festes locució adverbial Després de passar les festes de Nadal o de Pasqua.
-
- litúrgia Dia de l’any que l’Església celebra un aspecte concret del misteri de Crist, la memòria d’un sant o de la Mare de Déu.
- dret del treball Dia no feiner assimilat al diumenge o al descans setmanal obligatori.
- fer festa locució verbal No treballar o no anar a la feina o a l’escola. Ahir vaig fer festa perquè estava malalt.
- festa de precepte (o de guardar, o colenda, o manada) Festa en la qual l’Església demana dels fidels l’assistència a missa.
- tenir festa locució verbal No haver d’anar a la feina o a l’escola. Aquesta tarda tenim festa perquè és dijous.
- [sovint en pl] Afalac, carícia amb què hom tracta de guanyar l’afecte d’algú. Tot era fer festes a la criatura perquè rigués.
- aigualir (o esguerrar) la festa (a algú) locució verbal figuradament Torbar-li l’alegria, donar-li un disgust enmig d’una satisfacció.
- fer festa (d’alguna cosa) locució verbal Estar-ne satisfet. Dona el pastís a la quitxalla, que en faran festa.
- pagar la festa locució verbal figuradament Ésser la víctima de la diversió dels altres.